Devletin 2017 yılında destek veren kurumlarının  destekleme faaliyetlerindeki durumu nedir?

Devletin 2017 yılında destek veren kurumlarının destekleme faaliyetlerindeki durumu nedir?

Devletin 2017 yılında destek veren kurumlarının (Tübitak, Kosgeb, Kalkınma Ajansı) destekleme faaliyetlerindeki durumu nedir?

Bilindiği üzere 15.07.2016 tarihindeki darbe girişiminden sonra Kamuda özellikle de memur kadrosunda birçok personel ya ihraç edilmiş, görevden alınmış, açığa alınmış veya rotasyona tabi tutulmuştur. Bu personel yapısındaki değişiklikler ise TÜBİTAK, KOSGEB, KALKINMA AJANSI gibi kurumlarda da fazlası ile gerçekleşmiştir. Mesela TÜBİTAK ta AR-GE proje başvurularının elektronik ortamda yapıldığı “prodis” sistemine girişler 2016 Temmuz ayından 2017 Mayıs ayına kadar kapalıydı Mayıs ayı itibarı ile proje başvuruları “prodis” sistemine yüklemeler başlamıştır. Yine KOSGEB te KOBİGEL (kapasite artırımına yönelik proje) proje çağrıları sonuçları 21.07.2016 da açıklanacakken 01.11.2016 tarihinde açıklanmış ve birçok firmanın projesi bitmesine rağmen KOSGEB uzmanları tarafından hal denetimleri sağlanmamıştır. Yine KALKINMA AJANSLARINDA ise 15.07.2016 tarihinden bugüne kadar herhangi bir proje çağrısı olmamış ve mevcutta yürüyen proje çağrıları denetime tabi tutulmuş ve destek süreçleri durdurulmuştur.

Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen KOSGEB genel destek programlarında hiçbir aksam olmamıştır. TÜBİTAK ise 15 Temmuzdan önceki projeleri ile ilgili güvenlik soruşturması olumlu geçen firmalara ödemelerini ve proje faaliyetlerinin devamını sağlamıştır. Yalnız bu süreçlerde yeni personelin veya rotasyona tabi tutulan personelin işe alışması süreci yönetebilmedeki bazı acemiliklerinden dolayı destek süreçlerinde aksama olmuştur.

Fakat 01.05.2017 tarihinden itibaren ise tüm özel sektöre, girişimcilere destek veren kamu kuruluşları(KOSGEB, TÜBİTAK, KALKINMA AJANSLARI), ar-ge inovasyon, yeni girişimci desteği, genel destek programı ve proje çağrıları destek programları aksamadan yürümektedir.

Bu aksamaların ülkemizin böyle darbe girişimleri gibi ağır badireleri atlattığı dönemlerde gayet olağan karşılanmalıdır. Siyasi iradenin de son zamanlardaki çıkardığı kanunlarda özellikle üretim sektörüne yönelik sanayi yatırımlarını her konuda desteklediği görülmektedir. Özel ve Kamu şunu çok iyi bilmektedir ki üretime yönelik yatırımlar devam etmediği müddetçe ekonominin ve ülke sanayisinin gelişmesi mümkün değildir. Bunun yolu ise kaliteli ürünleri uygun maliyetler ile ortaya çıkarabilmek ve özellikle uluslararası pazarda rekabet edebilmektir. Bu gelişmeler ise arkasından ar-ge yatırımları konusunda ilerleme ve teknolojik ürün geliştirme konusundaki faaliyetlere hız kazandıracak bir çok olumlu etkisi olacaktır.



Paylaş: Facebook Twitter Google Plus yazdır