Her Girişimcide Olması Gereken Özellikler

Her Girişimcide Olması Gereken Özellikler

Her girişimcide olması gereken özellikleri kısaca özetledik.

Her Girişimcide Olması Gereken Özellikler

Girişimci kişiler kendine güven duymalı ve karşı tarafın da kendine güven duymasını sağlamalıdır. Geri adım atmaktan korkmamalı, yeniden başlama gücüne sahip olmalıdır. Elde ettiği sonuçları değerlendirebilmelidir. Mesleki riskleri üstlenebilmeli ve riskleri iyi bir şekilde yönetebilmelidir. Yaratıcı, cesaretli ve iyimser olmalıdır. Girişimci ruhunu şahlandıran ortamı yaratabilmeli ve kendinin farkında olmalıdır.

Girişimciler, bireysel ve toplumsal düşünebilmelidir. Hemen her konuda fikir sahibi olmalı ve sorunlara kalıcı çözümler üretebilmelidir. Sürükleyici olmalı ve fırsatlardan yararlanabilmelidir. Yeniliklere açık olmalı ve kolay uyum sağlayabilmelidir. Başarıya inanmalı ve işini her daim sevmelidir.

Her girişimcide bulunması gereken 10 özellik aşağıda sıralanmıştır.

1- İleri Görüşlülük

Girişimciler daima gelecek için hareket etmelidirler. Geleceğin fırsatlarını bugünden görebilmeli ve henüz ihtiyaç olmayan; ama duyulacak konulara çözüm olacak projeler üretmelidirler. Girişimcilik Proje’sinin yarının şartlarına uyumluluğunu ve başarı göstergelerini kestirebilmelidir.

 

2- Motivasyon

Girişimci ruhunu yitirdiği zaman başarısızlığını ilan etmiş olur. Çünkü belli bir yerde maaşla çalışmıyorsunuz ve tek başınıza çözümler üretmeye çalışıyorsunuz. Bu konuda motivasyonu kendisi yaratmalı ve her zaman aynı şevkle çalışmayı arzu etmelidir.

 

3- Zaman Yönetimi

Daha çok çalışmak yerine çalıştığınız süreyi tam performanslı bir şekilde yönetebilmelisiniz. Eğer çok çalışıyor; ama zamanınızı doğru bir şekilde yönetemiyorsanız, 1 günün saati size yetersiz gelecektir. Ayrıca bu şekilde çalıştığınız da, pek bir başarı da elde edememiş olacaksınız. Bu yüzden Girişimcilik Proje’sinde her şeyi açık ve net belirtmelidir.

 

4- Özgüven

Özgüven eksikliği, en önemli faktörlerden biri olup girişimcinin alması gereken riski, alamamasına neden olacaktır. Girişimci özgüveni eksikse, tereddütlü hareket tereddütlü hareket ederek fırsatları kaçırabilir. Özgüveninizi yükseltmek için kendinize ve iş ile ilgili olarak becerinize inanmalı “Girişimcilik Proje” sini oluşturarak, planlı ve programlı hareket etmelidir.

 

5- Yönetim Becerisi

Bir iş için birlikte çalışacağınız ekibe sahipseniz başarı oranınız daha da artacaktır. Tek başınıza bir işi yapmaktansa iyi bir ekiple daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Ama bu ekibi her daim canlı tutmak ve verimini yükseltmek gibi bir işiniz de olacak. Ekibinizi yönetmek için ayrı bir beceriye ve bilgiye sahip olmanız gerekmektedir.

 

6- Planlama Yeteneği

Yaptığınız işi belli bir plan dahilinde yürütürseniz başarılı olursunuz burada plandan kasıt “Girişimcilik Proje”si ve eksiksiz bir şekilde her noktayı gözden geçirerek ilerlemelisiniz. Aynı zamanda atladığınız herhangi bir nokta olup olmadığını da bu şekilde daha kolay görebilme olanağınız vardır. Ama bu planlama kısmında takılıp kalmak ve gereksiz detaylar ile vakit harcamamak için biraz da olsa planlama yeteneğine sahip olmanız gerekmektedir.

 

7- Finansal Bilgi

Yapacağınız ticaret veya üreteceğiniz ürünün gelir ve giderini hesaplamanız gerekmektedir. Rakamlara bakarak karar verebilmeli ve hangi kriterleri hesaba katmanız gerektiğini iyi bilmelisiniz. Bunu da görebilmenin en iyi yolu “Girişimcilik Proje” içerisinde finansal olarak maliyet tablosunun iyi hazırlanması gerekmektedir. Girişimcilerin birçoğu finansal bilgi eksikliği nedeniyle başarılı olamamaktadır. İyi ve sağlam fikirlerini hayata bu nedenle geçiremeyip, çeşitli sorunlarla karşılaşarak erkenden pes etmektedirler. Bu nedenle para ve finansal konularda kendini biraz olsun geliştirmeleri gerekmektedir.

 

8- Esneklik

İşler planladığınız gibi gitmediği taktirde eliniz ayağınıza dolaşmamalıdır. Karşılaşabileceğiniz farklı durumlar ve sorunlar için farklı seçenekleriniz de olmalı ve değişen şartlara ayak uydurabilmelisiniz. Bunun için de hiçbir detayın elden geldiği kadar atlanmadığı ve kapsamlı bir “Girişimcilik Proje” sinin olması gerekmektedir. İleri görüşlü olma yeteneğiniz bu noktada da ortaya çıkmakta ve esnek olmayı da öğrenmeniz gerekmektedir.

 

9- İletişim Kurma Becerisi

En önemli konulardan birisi hiç şüphesiz, iletişimdir. Müşteriler, ekibiniz veya personeliniz, yöneticiniz, yatırımcınız ile iyi bir iletişim kurabilmeniz gerekiyor. Bu iletişimi kurmakta zorlanıyorsanız, yapılacak olan proje de problemler ortaya çıkacaktır.

 

10- Hırslı Olmak

Hırs, başarınızı güçlendirecek bir unsurdur. Ama tehlike sinyalleri veren hırs ile teşvik edici arasındaki dengeyi iyi ayarlamak gerekmektedir. İşinizi büyütmek, başarmak adına hırslı olmak girişimciler için önemli bir unsurdur. Zorluklar karşısında yılmadan hırslı bir şekilde devam edebilmelisiniz. Bunun yanında başarınız için hırsınızı farklı kullanmanız sizi yok edecek bir olabilir.



Paylaş: Facebook Twitter Google Plus yazdır