Girişimcilik Proje

Girişimcilik Proje

Girişimcilik Proje - Eğer girişimci bir ruha sahip ve davranışlarınızla bunu gösteriyorsanız, her zaman her yer de girişimcisinizdir.

Girişimci dediğimiz zaman, aklımıza şirketler kurmuş başarılı ve zengin olmuş insanlar akla gelir. Kısmen doğru, kısmen yanlış ve eksik bir tanımlamadır. Yanlış olan kısmı ise şudur; her girişimci şirket sahibi değildir, olmak zorunluluğu da yoktur. Korkusuz insanlardır ve risk almayı severler. Eğer girişimci bir ruha sahip ve davranışlarınızla bunu gösteriyorsanız, her zaman her yer de girişimcisinizdir. Bir şirkette değil, ailenizde, mahallenizde, işinizde ve benzeri her yerde bu böyledir.

Girişimci kişilikler, yapılan bir işe geniş çerçeveden bakmayı becerebilen insanlardır. Çözülmesi gereken sorunları geniş bir pencereden bakarak ele alırlar. Değişimlere hızla ayak uydururlar. Bu nedenle de daha fazla risk alırlar ve başarılarını da buna borçlu olduklarını bilirler. Girişimci ruhunuz sizi iş ortamında hemen fark ettirecek ve başarılarınız ile sizi daha da ileriye taşıyacaktır.

Günümüz gençleri tarafından oldukça merak edilen bir konu olarak girişimcilik nedir, girişimci kime denir, özellikleri nelerdir konularına bir bakalım.

Girişimcilik en basit şekliyle, kişinin kendi işini kurmak istemesidir. Ama bu işini başarılı bir aşamaya getirmek için “girişimci” dediğimiz kişinin özelliklerine sahip olması gerekmektedir. Hemen herkes kendi işinin sahibi olmak ister; ama başarılı olanların sayısı çok azdır. Günümüzde en çok bilinen girişimcilik tanımı ise; Apple tarafından yapılmıştır; “Eski kuralları, çağdaş yeniliklerle yorumlayan ve aksiyona geçiren beceri.” Olarak tanımlanmıştır.

Aslına bakılacak olursa girişimcilik için tam ve net bir tanım yapmak pek mümkün değildir. Kelimenin ilk olarak kullanıldığı zaman orta çağda kullanılan ve iş yapan anlamı taşıyan “entreprendere” kelimesinden kökeninin geldiği biliniyor. Risk alma, yenilikleri yakalama, fırsatları değerlendirebilme ve tüm bunları hayata geçirebilme süreci de girişimcilik olarak tanımlanmaktadır.

Son yıllarda iş dünyasında giderek yükselen ve değer kazanan bir kavram olan girişimcilik, internet ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte gelişmiştir. Çünkü yeni nesil gençlerin, tam da internet çağında yaşaması, birbirinden farklı projelerin hayata geçmesini kolaylaştırıyor. Yenilikçi, işe yarar fikirlere sahip olan girişimciler, hem kendi işlerine sahip olma ve hem de ekonomiye önemli bir katkı sağlıyor.

Girişimcinin genel olarak sözlük anlamı; ticaret ve sanayi gibi alanlarda belli bir miktar sermaye koyarak iş yapmaya girişen, kar amacı ile riski üstlenen kişidir. Girişimciler ellerinde bulunan olanakları en iyi şekilde kullandıkları gibi ihtiyacı olan mal ve hizmeti yaratmak için de en iyi çözümsel önerileri sunmaktadır. Bu amaçla da üzerine fazlasıyla riski alabilir ve üstesinden gelebilir. Tüketici ihtiyaçlarına yönelik üretim öğelerini satın alır ve geniş bir çerçeveden bakarak bunları bir araya getirir. Bu aşamada kar elde etmek için riski üzerine alır.

Tek amaçları para kazanmak olmamakla birlikte tüketici ihtiyaçlarına yönelik mal ve hizmet üretimi yaparlar. Girişimci bir ruhun temel faktörleri ise; yetenek, cesaret ve bilgidir. Bu 3 özelliği iyi bir şekilde kullanarak sürdürülebilir ürünler üretmektedir. Girişimci, yönetici değildir ve bir şirket kurmadan, hayata karşı bakış açıları ile organizasyonlarını gerçekleştirirler.



Paylaş: Facebook Twitter Google Plus yazdır