AR-GE ve İnivasyon

AR-GE ve İnivasyon

AR-GE ve İnivasyon konusuna nasıl bakıldığını ve nasıl bir gelişim sağladığını kısa bir sunum ile anlatmaya çalıştık.

AR-GE, açılımı ise araştırma ve geliştirme olarak tanımlanmaktadır. Ancak ulusal ve uluslararası birçok makale, yazışma, kitap ve seminerlerde AR-GE inovasyon, yenilik anlamlarına gelmektedir. Gelişen dünya ile birlikte bizim ülkemiz de de aynı anlamlarda kullanılmaktadır. 
 
AR-GE söylemi peki bizde neleri çağrıştırmaktadır. Bu konuya ise farklı açılardan bakmamız gerekmektedir. Çünkü hali hazırda üretim yapan firmalarda ilk akla gelen yeni ürün ve sistem gelişimi ile bu konuya nasıl devletten destek alırız, Tübitak ve Kosgeb gibi kurumlar bizi destekler mi? Yani genel olarak üretici firmalarda destek olarak bir algı mevcuttur. 
 
Genç beyinlerde ise bu biraz daha farklı algılanmaktadır. Peki bu farklılık nedir? Genç beyinler bir fikir, sistem, ürün üzerinde çalışma yaparak yeni bir şeyler ortaya çıkarmanın vermiş olduğu heyecan olarak daha fazla AR-GE ve inovasyon konusu algılanmaktadır. 
AR-GE inovasyon konusu gerçek mucitler (EDİSON, AZİZ SANCAR) , yeni bir ürün, sistem, yazılım ve benzeri konularda yenilik ortaya çıkaran bilim adamları için ise ağırlık olarak insanlığın faydasına ve insanlığa bir çığır açma olarak bir algı mevcuttur. Bu algı aynı zamanda bilimsel çalışma yapan kişinin kendi gelişimine katkı sağlamak amacı ile yapmış olduğu bir çalışmadır. 
Kurumsal anlamda ise ulusal ve uluslararası çapta faaliyet gösteren büyük ölçekli üretici firmalar (beko, Arçelik, IBM, Microsoft) AR-GE inovasyon konusunu bir meslek olarak ve yaptıkları işin olmaz ise olmazı gibi görmektedirler. Bu aynı zamanda AR-GE inovasyon konusunda sürekli gelişimi de sağlayarak yenilikçi anlayışında önünü açmaktadır.
 
Devlet olarak ise genel de AR-GE inovasyon konusu ağırlıklı olarak askeri silah sanayi ile kendisinde gelişim göstermiştir. Bu konulara örnek olarak 1. Dünya savaşında itilaf ve ittifak devletleri arasındaki silah olarak (deniz altı, uçak, makineli tüfek vb.) aynı teknolojiye sahip olmamanın sonucunda oluşan yenidünya düzenidir. Çünkü bu savaşta teknolojik silah gelişmişliği az olan veya hiç olmayan ülkeler tamamı ile dünya haritasından silinmişlerdir. Bu olay da tüm devletleri silah sanayine yatırım ve sürekli olarak AR-GE inovasyon çalışmalarına itmiştir. Bu konuda sadece bilgisayarın dünden bugüne gelişimini göz önüne alır ise ilk olarak Amerikan ordusuna yönelik olarak üretilmiştir.
 
Yenilikçi gelişmelere baktığımızda silah sanayinin yanında ticari faaliyetler de AR-GE inovasyon konusunun gelişmesinde etkili olmuştur. Burada ise en önemli unsur yine Batı ülkelerinde sanayi devrimi ile(buhar gücü) birlikte önü açılmıştır. Bunların temelinde ise daha çok para kazanma ve iyi konumlar elde etme arzusu yatmaktadır. Bu konu ile ilgili de kısaca bir örnek verecek olur isek; Amerika kıtasının keşfi ile İspanyol ve Portekizlilerin burada ele geçirdikleri insanları(Kızılderilileri) madenlerde(kurşun ve kömür) çalıştırmaları kısa zamanda insanların sağlıklarını kaybederek ölümlerine( 200 milyon insanın) ölümlerine yol açmış daha sonra ise tüm dünyanın bildiği afirka dan köle ticareti başlamıştır. Bu ticarette de insanlar bir yere kadar kullanılmış ancak yeterli olmamıştır. Bunların sonrasında ise “daha az insan ile daha çok iş nasıl” yapılır mantalitesi yer edinmiştir. Bu mantıkla hareket eden yönetici ve idareci grup ise sürekli olarak AR-GE inovasyon ve bilimsel teknik çalışmalarını desteklemiştir.
 
AR-GE inovasyon konusunun genel olarak temellendirilmesi bu şekilde başlamış ve günümüze kadar da gelmiştir. Biz burada AR-GE VE inovasyon konusuna nasıl bakıldığını ve nasıl bir gelişim sağladığını kısa bir sunum ile anlatmaya çalıştık. 

Paşa YILDIRIM - 01.04.2017


Paylaş: Facebook Twitter Google Plus yazdır