Girişimcilik Desteği Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Girişimcilik Desteği Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Yeni Girişimci Desteği İle İlgili dikkat Edilecek Hususlar Ve Sıkça Sorulan Sorulara Cevaplar.

 
BİLGE PROJE DESTEK DANIŞMANLIK HİZMETLERİ LİMİTED ŞİRKETİ, olarak 2011 yılından bugüne özellikle Devlet Destekleri konusunda(KOSGEB, TÜBİTAK, KALKINMA AJANSI, İPARD, DTM) hizmet vermekteyiz. Bu kapsamda şirket öncesi bireysel tecrübelerimiz ve sonrası şirket kapsamında yaptığımız işler ile ilgili tecrübe ve deneyimlerimiz aşağıdaki açıklamaları zorunlu hale getirmiştir. 
 
Yeni Girişimci Desteği İle İlgili dikkat Edilecek Hususlar Ve Sıkça Sorulan Sorulara Cevaplar; 
 
- Yeni girişimci desteğine başvuracak kişi, resmi işletmesini kurmadan girişimcilik eğitimini tamamlaması gerekmektedir. 
 
- Kişiler girişimcilik eğitimlerini birkaç farklı şekilde alabilirler. Bunlar; KOSGEB in kendi müdürlüklerinde belirli olmayan aralıklar ile bu eğitimler verilmektedir. KOSGEB, İŞKUR lar aracılığı ile üniversitelere girişimcilik eğitimlerini ihale ediyor. Son olarak ise sivil toplum kuruluşları ( meslek odaları, iş adamları dernekleri, vb.) aracılığı ile yapmaktadır.
 
- Her girişimci, eğitimini aldıktan sonra şirket kuruluşunu(şahıs, ltd. veya a.ş.) yapabilir. 
 
- Bazen girişimciler hazırda şirket sahibi oluyorlar. Bunlar ise şahıs firması sahipleri şirketlerini kapattıktan sonra yeni kuruluş yapabilirler.(Eğer aynı sektörde faaliyet gösterecekler ise 1 yıl beklemeleri ve sonrasında girişimcilik desteğine başvurmaları gerekmektedir.)
 
- Eğer limited şirket veya anonim şirket sahipleri girişimcilik desteğinden faydalanmak istiyorsa sahip oldukları mevcut şirkette hisse oranları %50 nin üzerinde olamayacaktır. Ayrıca yeni girişimci desteği kapsamında kuracakları firma, mevcut faaliyet gösteren firma ile farklı sektörde olmak zorundadır. 
 
- Eğer girişimci ortaklı olarak, yeni girişimci desteği kapsamında limited veya anonim şirket kurmak istiyor ve destekten faydalanmak istiyorsa kurulacak şirkette hisse oranı minimum %30 olması gerekmektedir. 
 
- Bazı girişimciler bu destekten faydalanmak için kendi işyerlerini kapatarak (genelde de şahıs firması sahipleri) burayı ya hanımının üzerine ya kardeşinin üzerine yaparak destek almayı planlamaktadırlar. Bu şekilde düşünen girişimciler bunun için destek kapsamında aynı adreste açılış yaparlar ise ve açılış yapılan akraba ile soy isimleri tutar ise KOSGEB burada suiistimal var diyerek destek vermemektedir. Ancak değişik adreste veya soy ismi tutmayan kişi üzerine olur ise genel anlamda problem olmamaktadır. 
 
- Girişimcilerde karşılaşılan bir diğer problem ise onaylanan proje kapsamında hak ettikleri malzeme teçhizat veya kira ödemelerini kendileri müsait olmadığı zaman bir akrabalarının kredi kartı veya ödemesi ile yaptıklarından, hak ettikleri desteğin ödemesini beyan edememiş olmaları nedeni ile destek alamamaktadırlar. Şu hiçbir zaman unutulmamalıdır ki! Girişimci tüm harcamaları kendi hesabından veya şahsi kredi kartından yapmalıdır. 
 
- Bazı girişimciler ise ticaret amaçlı veya imalat amaçlı nasıl işletme kurarlarsa kursunlar toplamda 150.000 TL destek alacaklarını düşünmektedirler. Bu düşünce doğru değildir. Yeni girişimci desteğinde ister imalat ister ticaret veya hizmet işletmesi kurulsun herkes 50.000 TL lik hibe kısım olan desteğe başvuru hakkına sahiptir. Ancak 100.000 TL lik geri ödemeli desteği ise imalat sanayine yönelik veya sabit makine teçhizat yatırımı yapan girişimciler kullanabilmektedir. 
 
- Bir diğer konumuz ise girişimci destekten faydalanabilmek için işletme kuruluşu yaptığı günden itibaren bağkur kaydını yaptırmak zorundadır. Eğer girişimci işletmesini kurduğu gün itibari ile bağkur kaydını yaptırmayarak sigortadan devam ediyor ise destek alamamaktadır. Çünkü Türk Ticaret Kanunu gereği herkes sigortalı veya sigortasız işletme kurabilir. Ancak KOSGEB kişi işletme kurduktan sonra başka bir yerde sigortalı görünüyor ise girişimci asıl zamanını orada geçiriyor diye onu yeni girişimci olarak değerlendirmemektedir. 
 
- Bir diğer konu ise yeni girişimci desteği kapsamında süre ile ilgili, eğer girişimci eğitimini aldı ve işletmesini kurdu ise 1 ile 4 ay arasında projesi onaylanıp destek alma süreci başlamaktadır. Ancak bağlı bulunulacak KOSGEB biriminin yoğunluğuna göre de bu süre artan veya azalan şekilde değişmektedir. 
 
- Önemli olan son konumuz ise; destek ve kredi kavramlarının eş anlamlı gibi kullanılmasıdır. Yeni girişimci desteğinde kredi söz konusu değildir. Siz harcama yapmadan ne hibe destek ne de geri ödemeli 100.000 TL lik destek verilmemektedir. Kredi ise belirli bir vadede herhangi bir makine teçhizat faturası ve ödeme dekontu beyan etmeden ipotekli veya ipoteksiz, kefilli veya kefilsiz kullanabileceğiniz “para” anlamına gelmektedir. 
 
Paşa Yıldırım


Paylaş: Facebook Twitter Google Plus yazdır